Kuidas teha õunaäädikat?

Kuidas valmistada õunaäädikat?

ÕUNAÄÄDIKAS, MIS PÄRISELT KA TÖÖTAB: TEE ISE JA KASUTA TARGALT

Värsketest koduõuntest tehtud õunäädikas on midagi palju enamat kui lihtsalt maitseaine. See toetab seedimist, aitab hoida ainevahetuse töös ning sobib nii salatitesse, marinaadidesse kui ka hommikuvette enesetunde turgutamiseks. Kõlab hästi, eks.
Veel parem: päriselt hea õunäädikas sünnib kodus ja väga lihtsalt.
KOOSTIS (annab paar pudelit):
• 1 kg purustatud õunu (sobivad ka pehmemad või ülejäänud õunad, saab kasutada ka mahlapressimise jääke)
• 1 liiter leiget vett
• 1 kuhjaga sl suhkrut (käärimiseks oluline)
• 2 viilu leiba (käärimise käivitamiseks)
KUIDAS TEHA?
1. Võta laia suuga klaaspurk või muu anum. Pese õunad, lõika välja vaid väga kehvad kohad. Südamikku ja koort pole vaja eemaldada.
2. Purusta õunad köögikombainis või saumikseriga. Ei pea püreeks, piisab tükilisest massist.
3. Lisa leige vesi, suhkur ja näppude vahel pudiks hõõrutud leib. Sega korralikult. Anum täida kuni ¾, sest segu hakkab käärima ja kerkima.
4. Kata purk riide või salvrätiga ja jäta toatemperatuurile ning pimedasse kohta.
5. Käärimise ajal sega massi 1–2 korda päevas paari nädala jooksul.
1. ETAPP VALMIS
Kui segu enam ei kerki ja on hakanud alla vajuma, siis:
6. Kurna mass läbi sõela või marli.
7. Kurna vedelik tagasi anumasse, lisa 1 sl suhkrut ja sega uuesti läbi.
8. Kata õhukese riidega ja aseta jälle pimedasse käärima. Nüüd pole vaja segada.
2. ETAPP
Oota. Õunaäädikas valmib iseseisvalt.
Valmis on siis, kui:
• settekiht vajub põhja
• lõhn muutub mahedamaks
• pinnale tekib valkjas kiht (see on loomulik nn äädikaema)
See võtab taas paar nädalat.
9. Tõsta anum lauanurgale ja lase kõigel rahuneda.
10. Vala õrnalt puhastesse pudelitesse.
Säilita jahedas ja pimedas. Mida kauem küpseb, seda paremaks maitse muutub.
Kuna see on NII HEA KRAAM, siis teen seda iga sügis suuremas koguses, ikka mitmed ämbrid.
MILLEKS SEDA HEAD KRAAMI KASUTADA?
• Seedimise toetamiseks: 1–2 tl klaasi veega enne sööki
• Salatitesse maitseks
• Marinaadidesse lihale ja kalale
• Naha ja juuste hoolduses lahjendatud kujul
Õunaäädikas toetab keha loomulikke protsesse, kuid ei asenda vajadusel arstiabi. Alusta väikeste kogustega ja märka, mis sulle sobib.
SOOVID TEADA, KUIDAS ÕUNAÄÄDIKAS SINU KEHA PÄRISELT TOETAB?
LOE MINU PIKEMAT ARTIKLIT õunaäädika kasulikkusest ja kasutusvõimalustest siit:
Ostukorv
Scroll to Top